Lovely.

Håller på & kikar The diary of Anne Frank. Den från 1959 med Millie Perkins. Den filmen är så underbar, vacker & sorglig.




Bloggen under uppbyggnad!

Det är därför det ser ut som det gör just nu!




I´m glad i shared this with you.

Tjingeling alla. Hoppas ni har haft en fin onsdag. Man kan väl kanske säga att jag har undvikit bloggen nu dom här sista dagarna. Mest för att jag inte har orkat svara på era kommentarer. & av någon anledning så kan jag faktiskt inte skriva ett enda blogginlägg om jag vet att jag har massor av kommentarer som jag inte har svarat på.. Det känns så.. Taskigt. Hehe.

I dag har jag inte gjort mycket alls. Vaknade någon gång precis efter 12 i morse. Men jag orkade mig inte upp förren precis efter klockan 1. Fram till dess låg jag & kollade klart filmen som jag började se i går kväll. Harry Potter and the goblet of fire. Det är min favoritdel i hela Harry Potter - serien . Både boken & filmen. Jag kan både se & läsa den hur många gången som helst, utan att bli less. 


Just nu sitter jag här vid köksborder & småkollar på gamla avsnitt av Simpsons på tv6, samtidigt som jag kollar runt lite på mina favoritbloggar. Har missat en hel del dom här sista dagarna..

 

Ha en fin kväll.




I don´t know why you´re leaving me, but I know you must have your reasons..

Guess what!? Jag missade såklart The black Donnellys i natt, vilket jag upptäckte alldeles nyss när jag loggade in på bloggen. Lyckat! Jag som hade sett fram emot att få se om serien eftersom jag missat ett x antal avsnitt när den gick förrut.. Vi får hoppas på bättre lycka nästa vecka. Så The black Donnellys alltså, nästa söndag klockan 03.00! Dont miss it, Nathalie! Det kanske är bäst att jag lägger in det i telefonen också. Dock vet jag inte hur mycket alla andra skulle uppskatta att telefonen börjar tjuta klockan 3, mitt i natten en söndags/ måndags natt.

Jag har precis kommit innanför ytterdörren, har precis tagit ut doggsarna på deras morgon/ förmiddagspromenad. Det som är så himla skönt med mina små skruttar är att dom faktiskt sover så länge som alla andra sover. Så man behöver definitivt inte stressa upp på morgonen. Dock kanske man, jag skulle behöva ta ut dom en aningen tidigare än jag brukar. För klockan 1/ 2 är kanske en aningen för sent.. Eller?

I dag har jag inte planerat in mycket alls. Skulle behöva åka & handla, det finns praktiskt taget ingenting här hemma. Det finns inte ens så att man kan äta frukost..

Ni får ha en fin fin dag, så hörs vi senare.




Captivated by the way you look tonight..

Hey ya´ll. & good evening. Jag har precis kommit innanför ytterdörren efter att ha tagit ut doggsarna på deras kvällspromenad. Det är kallt som satan där ute, men det visste ni väl redan!?

Just nu sitter jag & småkollar på filmen som går på femman nu under söndagskvällen, kalenderflickorna, samtidigt som jag letar efter lite nya new moon & mcfly iconer. Men det verkar vara dåligt med den varan, för jag har knappt hittat några alls.. Jag får leta vidare i morgon när jag är pigg & glad. Eller pigg i vilket fall som helst.  

I kväll hade jag tänk, först & främst kika klart Harry Potter & hemligheternas kammare som jag började titta tidigare under dagen. Det är bara ett par minuter kvar av filmen. Efter det ska jag möjligen se Grease, som jag har varit sugen att se ända sedan reklamen om den svenska Grease musikalen började visas på tvn, eller så fortsätter jag helt enkelt med Harry Potter filmerna. Vi får se hur det blir.. Men som sagt var, jag är lite småsugen på att kika Grease filmen. Det känns som en evighet sedan jag såg den sist..

Nu måste jag lämna ifrån mig datorn. Vi får höras mer i morgon, då jag lovar att svara på era kommentarer. Hinner tyvärr inte i kväll. & dessutom orkar jag inte i kväll...




The black Donnellys

I natt börjar The black Donnellys från första början. Lovely. Jag började kolla den när den hade premiär men sen lyckades jag missa flera avsnitt & efter det orkade jag inte fortsätta följa den.. Nu kanske jag faktiskt orkar följa den, för det är en jäkligt bra serie.


The black Donnellys ♥ I natt klockan 3 på kanal 5.




when it gets dark I´ll hold your body close to mine..

Jag längtar efter sommar. Jag gillar egentligen inte sommaren & har aldrig gjort det heller. Men vintern i år har varit alldeles för lång, alldeles för kall  & jag orkar inte med den här kylan längre. Jag kan knappt vänta på att det ska bli sommar igen. Jag längtar efter att få sitta  ute på baksidan med släkten en varm sommardag, jag längtar efter att kunna springa ut på baksidan med småkusinerna barfota, & jag längtar till & med efter dom där långa sommarnätterna framför fläkten då man inte kan sova eftersom det är alldeles för varmt.
Men just nu känns det inte som att vintern kommer att försvinna än på ett bra tag. & jag hade till & med kunna gå så långt att jag faktiskt åker utomlands på en solsemester. Om jag nu hade haft pengar...

Just nu sitter jag & äter frukost/ lunch/ middag samtidigt som jag tittar på repsrisern av Trinny and Susanna på femman.

Sen ska jag nog mest troligt ta med mig smalte the tax & gå & lägga mig framför tvn med en dvd. Tror att det blir någon av  Harry Potter filmerna..

Ni får ha en fin´fin söndags eftermiddag/ kväll.




we ran past strawberry fields and smelt the summertime..

hey ya´ll! just nu sitter jag här & väntar på att klockan ska bli nio så att jag kan ta ut doggsarna på deras kvällspromenad, för att sedan kunna gå & lägga mig under täcket. har ingen lust alls att gå ut i kylan, det är till & med ännu kallare idag än det var igår. minus tjugo. inte undra på att man håller på att dö här uppe i norrland. kiruna kan verkligen vara värsta helveteshålan om ni frågar mig.. men jag antar att man inte bara kan strunta i att ta ut dom, hur mycket man än vill.

idag har jag inte gjort mycket alls. jag vaknade någon gång vid halv tolv när mammsen ringde & gnällde över att babbalouie gick omkring & gnällde livet ur sig så det var bara att stiga upp & ta ut doggsarna på en morgonpink. dock orkade jag mig faktiskt inte upp förren någon gång precis efter tolv. & när jag ändå var uppe så tidigt, för klockan tolv är ju faktiskt tidigt för mig, så tänkte jag att jag kanske, kanske kan sova i natt om jag lyckas hålla mig vaken hela dagen. men tror ni jag gjorde det då? nej, för naturligtvis skulle ju jag & smalte gå upp & lägga oss under täcket igen eftersom det är så himla kallt. & där låg vi utslagna ända fram till klockan började närma sig fem.. lyckat hörrni, lyckat.

i går var vi förbi ante & therese för att träffa barnen. det är riktigt länge sedan jag träffade dom, & hjälp vad stor lilleman har hunnit bli! kan ni förstå att han faktiskt fyller ett helt år om bara ett par veckor!? själv har jag svårt att tänka på honom som något annat än en liten minibejbis. söting.

ikväll hade jag faktiskt tänkt fortsätta med twilightfilmerna. eftersom jag faktiskt orkade se klart twilight i går kväll så blir det new moon i kväll. mysig värre. kan inte tänka mig en bättre lördagskväll..


sen tänkte jag möjligen skriva in min londondagbok som jag skrev under tiden när jag var där i sommras, & publicera den här på bloggen. vad tror ni om det? skulle ni vilja läsa den?

nej nu måste jag börja avsluta här, klockan är redan nio & stackars malte går omkring med korsade ben & är helt grön i ansiktet, så jag får som för mig att han kanske skulle behöva gå ut & släppa en kvällspink. 

ni får ha en mysmysig kväll.  




Its good night.

nu blir det film. twilight, som jag inte orkade kolla klart i går. jag lovar att svara på era fina kommentarer i morgon.




vill inte!

skulle behöva ta ut doggsarna. Usch usch usch. Det är 15 minusgrader & blåser kallare än någonsin. Undra om man kan lyckas övertala mammsen att ta ut dom? Tror inte det..




And the award goes to;

Jag har fått en award av Helén. Tack så mycket.




Ett; Jag trivs bättre med mina småkusiner än med folk som är i min egen ålder.
 
Två; Jag är väldigt blyg & säger oftast inte så mycket, men om det är någonting jag verkligen brinner för så drar jag mig inte för att säga min åsikt.

Tre; Jag är otroligt envis & låter aldrig någon annan få som dom vill om jag inte själv vill det.

Fyra
; Jag är en perfektionist. Om allting inte är som jag vill att det ska vara kan jag inte slappna av förren jag har fixat till det.

Fem; Jag älskar Mcfly mer än någonting annat, & ibland kan jag sitta hemma & gråta en skvätt bara för att jag inte kan förstå hur man kan älska ett band så otroligt mycket.

Sex; Jag förälskade mig i London när jag var 8 år & såg en bild på staden i en bok på Engelskalektionen. & ända sedan dess har jag älskat staden.

Sju; Jag kan inte slappna av på kvällen förren jag har borstat tänderna.


Och nu vill jag ge en award till följande bloggare:


Cameylou; Först ut är såklart cameylou som faktiskt är min absoluta favoritbloggerska. Hur talangfull är inte denna tjejen!? Jag kan inte annat än att älska sättet hon skriver på, det är någonting magiskt över det. Hon är otroligt duktig vad gäller Photoshop, & jag blir alltid lite avis varenda gång hon har lagt ut en ny bild som hon redigerat eller när hon gjort en ny bloglayout. Hon har ända sedan första gången jag snubblade in på hennes blogg varit en av mina största inspirationskällor. & dessutom älskar vi båda Mcfly & England, en av dom orsakerna till att jag från första början började läsa hennes blogg.

Linda Debski; Om jag inte kommer ihåg fel så hittade jag till Linda´s blogg via cameylou´s blogg & har sedan dess fortsatt att läsa den varenda dag. Jag kan egentligen inte peka ut någon anledning till varför jag fortsätter att läsa bloggen, för jag vet helt enkelt inte. Det är mer någonting som gör att jag inte kan hålla mig borta. Jag älskar hennes musik smak, obviously eftersom även hon gillar Mcfly. Vilket även där är anledningen till att jag började läsa hennes blogg. Men jag har hittat flera av mina nya favoritband via hennes blogg.

Karin; Jag blev tipsad om Karin´s blogg av en av mina msn - vänner & visst är det något speciellt med hennes blogg!? Hennes blogg har allting man kan önska i en blogg. Hon lägger ofta ut bilder, hennes inlägg är roliga & lätta att läsa, hon skriver ofta massor av roliga recensionen. & även hon gillar Mcfly. & dessutom älskar jag hennes ´snyggaste´ kategori!

Amanda; Jag har besökt Amanda´s blogg ett par gången tidigare, men det är inte förren nu på sista tiden som jag verkligen har börjat älska hennes blogg. Den här tjejen skriver på ett visst sätt som gör att man bara vill läsa mer, & jag gick igenom & läste hela hennes blogg på praktiskt taget en dag. & precis som Cameylou är hon otroligt kreativ, men skillnaden mellan Camey & Amanda är att man får veta lite mer om hennes liv vilket gör att man "känner" henne lite bättre.

Spiderchick; Spiderchick måste väl vara bloggvärldens absolut roligaste blogg! Hon skriver om helt vanliga vardagssaker men lyckas ändå göra dom så otroligt roliga. Man kan def. inte besöka hennes blogg utan att gå fnissandes därifrån. & ibland är det vad man verkligen behöver, för trots hur dåligt man mår & hur på dåligt humör man är så lyckas hon alltid göra en på bättre humör.

Tjejerna på McFLY - bloggen; Vad finns det att säga om dessa tjejer? Dom driver en blogg om älskade Mcfly, men till skillnad från många andra bloggar jag besökt som handlar om Mcfly så håller dom sig alltid till fakta. Dom säger vad dom själv tycker om saker & ting men kritiserar inte andra för vad dom tycker.


Ni som fått en award ska göra följande:

*kopiera awarden från min blogg
*länka personen som du fått den av
*berätta sju saker om dig själv
*välj bloggar som du vill ge en award till
*länka till dem
*lämna en kommentar i deras blogg med information om att du har gett dem en award




Today in pictures


Alvin the chipmunk var den enda som faktiskt lät sig bli fotad;



Ville Vilmer hade inget att säga till om;



Oski poski däremot vägrade låta mig ta ett par bilder på honom. Så jag tjuvfotade när han inte såg;



Lova såg vi knappt röken av;




Thursday evening.

I kväll blir det nog Twilight dvdn, choklad & möjligen lite chips. Lovar att svara på era kommentarer i morgon!




Viggo pictures

Dom tre översta bilderna är tagna för nån månad sen;


Dom två sista lyckades jag få idag;



Oscar pictures

Oscar på hans födelsedag;


Han visar stolt upp sina nya presenter;



In l♥ve

 
Jag har precis klickat hem den här skönheten från cdon. Som den Twilightnörden jag är kände jag att det är mycket bättre att lägga pengarna på  denna limited edition istället för två disks versionen. Den här boxen har en extra dvd, posters, bokmärken, vykort & armband. Jag längtar tills den dyker upp i brevlådan. Bättre än julafton!


House of night 1 / Marked



Författare: P.C & Kristin Cast.
Kategori: Romantik/ äventyr/ övernaturligt.
Utgivningsår: 2009.
Längd: 358 sidor.
Hemsidan: klickklick.


Lite kort om boken:
Zoey Redbird lever i en värld där vampyrerna inte behöver gömma sig. I en värld där dom inte behöver döda för att få tag på "mat". En värld där människor & vampyrer alltid har levt fredligt sida vid sida. Där man ser direkt vilka som är människor & vilka som är vampyrer.

Ena dagen oroar sig Zoey för prov i skolan, killar & hur bra hon passar in för att sedan nästa dag oroa sig för om hon lyckas överleva veckan. Hennes liv förändras drastiskt när hon upptäcker den döda snubben som står vid hennes skåp & väntar. Visst, han är egentligen inte död, han är odöd. Omänsklig. Han är en spårare, & hans uppgift är att just spåra upp tonåringar med ett speciellt anlag i deras DNA. Tonåringar som är blivande vampyrer. Han märker Zoey med en måntatuering i pannan som ett tecken att hon inte längre är normal. Hon måste direkt flytta till House of night, en skola som lär upp unga vampyrer. Om några år kommer hon att förändras till en vuxen vampyr. Om hon förändras. Om hennes kropp av någon anledning börjar stöta bort förändringen dör hon...

Så här tycker jag:
Marked är den första boken i House of night - serien som är skriven av P.C & hennes dotter Kristin Cast. Även om jag tycker att den här boken är bra, kanske till & med jättebra, så är det den boken jag tycker minst om i serien. Av någon anledning så var den en aningen seg i början & det tog flera kapitel att verkligen komma in i boken ordentligt. Men när man sen kom in i boken var den nästan omöjlig att lägga ifrån sig. För den värld som P.C & Kristen har skapat är verkligen unik. Jag har inte läst någon bok som är som House of night - serien. Den är fylld av humor, & den är ungdomlig. & allas vår Zoey Redbird är en sann hjältinna!
 
Betyg:
Marked får hela fyra silverstjärnor med motiveringen; det här är utan tvekan förra årets mest unika bok/ serie & hamnar på min top 3 lista av favorit serier tillsammans med Harry Potter - serien & Twilight - serien. Den är rolig, ungdomlig & pratktiskt taget omöjlig att lägga ifrån sig. Jag låg vaken i flera nätter i rad bara för att jag inte ville sluta läsa.
Anledningen till att den halkar ner från fem silverstjärnor till fyra silverstjärnor är att den var så seg i början. Det tog ju som sagt var länge att komma in i boken & där ett tag funderade jag till & med på om jag skulle ge upp serien. Vilket jag naturligtvis nu är glad att jag inte gjorde.


Marked finns även översatt på Svenska där den heter; Vampyrens märke.




next.

reviews att se fram emot;

Jennifers body
The final destination
Snow queen
2012
The stepfather
Annie
House of night - serien
Vampire academy - serien




In the story I was told, well this was never mentioned

dagens vill ha › en lägenhet i centrala london. plus en biljett till mcfly.
dagens klädsel › mjukisar/ tunika.
dagens smink › ingenting ännu.
dagens doft › nyduschad/ favoritparfymen.
dagens frisyr › fönat.
dagens låt › ignorance by underbaraste mcfly. obviously!
dagens händelse › det har inte hänt speciellt mycket ännu.
dagens planer ›  skriva/ läsa.
dagens saknad › datorn.
dagens bästa ›  mcfly.
dagens roligaste › london pictures.
dagens dummaste › mitt presentkort har fortfarande inte kommit, vars har det tagit vägen?!
dagens misslyckande › jag steg upp alldeles för tidigt. inte normalt. är jag sjuk kanske?
dagens drog › nässpray.
dagens köp › nothing. yet!
dagens godis › chips.
dagens humör › någonstans mellan sur & glad.





god morgon

tro det eller ej, men jag är faktiskt vaken & uppe! sitter just nu & äter frukost.




2010/ 01/ 18

dagens vill ha › en biljett till london´london & mcfly. plus en ny dator.
dagens klädsel › mjukisar.  
dagens smink › grön ögonskugga/ mascara/ lip balm/ ögonbrynspenna.
dagens doft › favoritparfymen av kylie minogue.
dagens frisyr › trassligt & upsatt i en knut.  
dagens låt › transylvania av världens finaste mcfly.
dagens händelse › jag upptäckte några hemska utslag på kinden efter att ha vart ute med doggsarna. visade sig dock vara vanliga utslag som jag brukar få på benen efter att jag vart ute. dom förvann efter ca 5 minuter.  
dagens planer › läsa.
dagens saknad › london. always. fast mer nu på sista tiden.  
dagens bästa › viggo, som vi träffade på coop. han låtsades vara arg på oss & satt länge & blängde surt.  
dagens roligaste › mcfly citaten.
dagens dummaste › kylan.
dagens misslyckande › skulle egentligen ha skrivit en timme eller två.. men det blev ju som det blev.  
dagens drog › datorn i köket.
dagens köp › musikalen annie på dvd.
dagens godis › chips, choklad & en bulle.
dagens humör › blandat.


the cullens on facebook


bilden är lånad härifrån › klickklick




i'd marry you and then get rid of you


harry, danny, tom & dougie



interviewer
danny, if you were a girl, which mcfly boy would you date?
danny tom, 'cause i'd have his house
danny  [to tom] i'd marry you and then get rid of you
interviewer would you date him for his money?
danny well obviously not for his looks !
harry
[to danny] at this rate, mate, you're not exactly gonna get him, are you?
tom nope you've ruined your chances!

would you rather be intelligent or good looking?
danny neither I'm happy the way I am.
tom so you´re happy that your ugly and stupid.

(talking about "fixed" pictures)
tom › have you seen the one of me bumming Dougie? No, Dougie bumming me.
interviewer no, what's the link to that?
tom i don't know, I just found it-
dougie we just tried it out.
tom on google. Someones taken, when we played G-
(highpithced scream from tom when harry throws something at him.)
tom when we played G-A-Y, and got naked, someones taken Dougie and reeally cleverly put us together, and it looks really real.
dougie it's for real.
tom i was looking on the internet, and I was like "WOAH! when did we do that?"
dougie you don't remember?
Tom did I forget something?
Dougie you were reeally drunk.
Tom was I?
Dougie yeah.
Tom (mumbles) hmm, yeah, ok..
Dougie and I was really horny.

why did you write this weird song?! now we have to dress up as weirdos
harry [to dougie on the transylvania shoot]

sitter här & skrattar brallorna av mig när jag läser massa gamla mcfly citat. mamma däremot är en torrboll!





sunday.

hey ya´ll. det känns som att det är en hel evighet sedan jag bloggade sist. eller hur? men om sanningen ska fram så har jag inte haft speciellt mycket att berätta. okej, det var en stor fet överdrift. jag har inte haft någonting alls att berätta.

jag har bestämt mig för att låta hela den här au-air-i-england historien vänta i några månader, eftersom jag anser att jag behöver en ny dator lite mer än jag behöver åka till england & arbeta häcken av mig. det är en fråga om vad man väljer att prioritera. okej, visst england är min dröm. det vet ni ju. men ni vet ju också att jag har varit utan dator i.. hur länge är det nu? jag fick vänta 7 veckor på att få tillbaka den från elgiganten (jag har minsann räknat!) & sen fick jag tillbaka den samma dag som david & jenny gifte sig, vilket var den 4 december. så det betyder att jag har väntat på att få tillbaka den från pappa ända sedan dess. & för att göra saken ännu bättre så kraschade den ännu en gång. yep. innan jag ens hann få tillbaka den. så nu går det inte att installera någonting alls på den. den är helt tom. så vi kan väl kanske säga att jag börjar bli en aningen desperat när jag prioriterar en ny dator framför england..


Danny in popstar to operastar.


i går kväll  hade popstar to operastar premiär i uk, & vem om inte underbaraste danny jones från mcfly är med! & han gick dessutom vidare. hur stolt är vi inte?! älskade dannypojken




top 3 favoritbloggar.


amanda - ohstlin.blogg.se



camilla - cameylou.blogg.se


spiderchick - spiderchick.blogg.se


vilka bloggar ligger på eran top 3 lista av favoritbloggar?


Au pair..

Kommer ni ihåg när jag skrev att jag hade skickat iväg ett mejl till den där au pair förmedlingen? Jag hade i vilket fall som helst glömt bort det helt & har inte tänkt på det på flera veckor/ månader. Men tidigare idag ringde en kvinna upp mig därifrån & hon var riktigt gullig & hjälpte mig med allt det jag undrade över.. Så nu hade jag tänkt skicka iväg en ansökan! Dock insåg jag att man måste betala avgiften innan man får en personlig intervjuv, så jag måste spara ihop det innan jag orkar ansöka.. Fram tills dess hade jag tänk praktisera på ett dagis/ förskola.


We´ve got no fears of growing old..

Hey ya´ll. (okej, det verkar som att jag har läst House of night - serien alldeles för mycket nu dom senaste dagarna, när jag har börjat prata som dom gör i dom böckerna. & nu när jag tänker efter så går jag även omkring & säger » well hell « när det är någonting som inte går riktigt som jag vill att det ska. inte hälsosamt det där. inte hälsosamt. hade jag varit smart så hade jag hållt mig borta från böckerna en vecka eller två så jag hinner bli av med mitt beroende. jag behöver antagligen inte påpeka att jag faktiskt inte är så smart som folk har fått för sig.)

det känns som att det är väldigt väldigt länge sedan jag skrev ett riktigt inlägg här på bloggen, & nu när jag tänker efter så är det ju faktiskt det också. jag har inte skrivit sen före jul. den 23de december för att vara exakt. trots att man har så mycket att skriva om nu under jul/ nyår. Så jag tar bara en snabb genomgång av dom senaste veckorna.. :

julafton spenderade vi först på förmiddagen hos mormor & firade jul med hela släkten. vi åt frukost/ lunch där innan vi öppnade julklapparna. fick bland annat en söt sminkväska med en hudkräm & ett lip balm i, en chokladask & lite välbehövda pengar.
sedan åkte vi vidare hem för att se kalle anka innan vi skulle möta upp pappa hos farmor & farfar. egentligen hade jag inte planerat att gå dit, av personliga själ som egentligen inte är så personliga om ni följt min blogg länge. men jag tänkte att det är ju julafton, det är ingen ide att börja någonting. vid klockan 4 åkte vi då vidare till farmor & farfar där pappas släkt väntade. dom bjöd på julmat & fika innan det var dags för julklapparna där. där fick jag bland annat en lasse åberg (heter dom så) mugg, smycken, & en ljuslykta. ¨
efter julklapparna åkte vi hem för att öppna julklappar med mamma & pappa här hemma. jag fick min älskade mobil som jag skrev om i ett annat inlägg. & sedan fick jag även hela House of night - serien, några filmer, skivor & en silverring med texten: No worries på. & för er som inte vet vad det betyder så är det en av mina favoritlåtar av McFLY & den betyder otroligt mycket för mig.
efter det åkte pappa hem & tog med sig lillebror.

mellandagarna spenderade jag hemma då mamma jobbade större delen av julhelgen eller hur man nu ska säga. roade mig med att läsa, titta film & lyssna musik. ofcs.

nyårsaftonen spenderades också hemma. pappa kom förbi för att fira med oss. senare på kvällen hade jag filmmaraton..


Malte the tax

Har precis nominerat Malte the tax till Sveriges gulligaste husdjur- tävlingen som kanal 5 har anordnat.





Another year over, and we´re still together..

..It´s not always easy, but I´m here forever.


Happy new year! I efterskott.